Saturn este, fara indoiala, una dintre cele mai fascinante planete din univers, care a fost intotdeauna observata si care a incantat datorita sistemului sau de inele care o face unica in Sistemul nostru Solar. Vorbim despre a sasea planeta in ordinea distantei fata de Soare si a doua ca masiva dupa Jupiter. La fel ca Neptun, Uranus si Jupiter este considerat un gigant gazos, iar simbolul sau astronomic este o reprezentare a secerai zeului agriculturii si a trecerii timpului (Kronos).
Conform celor mai recente studii pe acest subiect, Saturn este compus din 95% hidrogen si 3% heliu, precum si un amestec de diverse alte elemente. Miezul sau este format din silicati si gheata si este inconjurat de un strat foarte gros de hidrogen metalic care este urmat de un alt strat, de data aceasta de tip gazos. Conform a ceea ce au raportat studiile, in atmosfera sa vanturile bat cu aproape 2000 km pe ora: o adiere usoara chiar superioara celor care se gasesc pe Jupiter.
Ceea ce il fascineaza si il distinge imediat pe Saturn de alte planete este, fara indoiala, sistemul sau de inele atragator, care colecteaza particule de gheata si praf de silicat. Aceasta planeta are in jur de 60 de luni in jurul ei si doar una dintre acestea, Titan, pare sa aiba o atmosfera semnificativa.
Saturn face o revolutie completa in jurul Soarelui in 29.458 de ani pamanteni, iar lumina de la Soare, vazuta de pe Saturn, este de aproximativ 100 de ori mai slaba decat cea de pe Pamant. In comparatie cu planeta noastra, Saturn are o masa de peste 95.000 de ori mai mare si un volum mai mare de 744 de ori, nu intamplator este a doua planeta ca marime din Sistemul Solar, dupa Jupiter.
Saturn-Cronos in mitologie
Cronos, Kronos, conform mitologiei grecesti, a fost fiul cel mai mic al lui Uranus, sau al Cerului, si al Gaiei, sau al Pamantului. A fost asadar un titan care a apartinut generatiei care a precedat zeii olimpici. El, Cronos, a fost instigat de mama lui sa taie testiculele tatalui sau cu o secera. Dar de indata ce aceasta emasculare a fost efectuata si locul lui a fost luat, tatal sau Uranus a prezis ca si el, Kronos, va fi detronat de unul dintre fiii sai. Acest lucru l-a impins pe Cronos spre unul dintre cele mai groaznice acte concepute vreodata: dupa ce s-a casatorit cu sora sa Rea si a fecundat-o de mai multe ori, a avut obiceiul, in momentul nasterii, sa-i smulga copilul din maini si sa-l inghita. Astfel a crezut ca va face predictia tatalui sau Uranus zadarnica.
Planul lui nu s-a realizat deoarece Rhea, candva insarcinata de Zeus, i-a oferit lui Kronos o piatra invelita in carpe in locul copilului nenascut. Acest lucru i-a permis sa-l lase pe micutul Zeus sa supravietuiasca, sub indrumarea lui si a lui Metis, una dintre fiicele lui Ocean. Odata ce Zeus a crescut, a fost ajutat de cei doi, Rhea si Metis, sa-si faca tatal sa bea o potiune care l-a facut sa respinga toti copiii pe care ii devorase anterior.
In acest moment, copiii, condusi de Zeus, au reusit sa-si invinga tatal odata pentru totdeauna. Odata ce razboiul s-a incheiat, Zeus a preluat de la tatal sau Kronos-Saturn la conducerea Universului, gestionand totul din casa lui de pe Muntele Olimp. Generatia zeilor olimpici preluase in sfarsit stapanirea si controlul asupra intregului Univers.
In antichitate existau zile consacrate lui Saturn care se numeau „Saturnalia”, care aveau loc in decembrie si erau pline de rituri menite sa sustina schimbarile anului. Erau ritualuri in care totul era rasturnat, ordinea era rupta: stapanii si sclavii schimbau roluri, curtile erau inchise si jocurile de noroc erau incurajate. Unii savanti subliniaza o anumita relatie intre perioada noastra de Carnaval cu Saturnaliile.
Tocmai in virtutea intregii mitologii din spatele lui, a caracteristicilor sale astronomice si astrologice, Saturn este considerat planeta Fortei Retragerii, legata de un simbolism inerent regulilor, controlului si structurilor. Arhetipul sau de referinta este cel al inteleptului si este de fapt legat de figurile bunicilor si ale persoanelor in varsta. Partea sa intunecata ne vorbeste despre severitate, rigiditate, raceala, ariditate, pesimism…
Cercul Zodiacului pentru el dureaza 29 de ani si jumatate, asa cum am mentionat deja si domiciliul sau este in Capricorn si Varsator, in timp ce exilul este in Rac si Leu, exaltarea in Balanta si caderea in Berbec.
Saturn in harta natala
Saturn reprezinta un fel de omolog al lui Jupiter: daca de fapt cea mai mare planeta din Sistemul Solar reprezinta expansiune si adaptabilitate, Saturn, al doilea ca marime, reprezinta restrictie si structurare. Dar limitarile, la nivel psihologic, se dovedesc a fi, de asemenea, cruciale, deoarece fara control restrictiv extinderea ar putea deveni excesiva si poate duce la o pierdere a simtului realitatii. Saturn ne ajuta sa ne mentinem picioarele pe pamant, ca sa spunem asa.
Limitarile si pierderile, reprezentate de Saturn, au asadar un rol fundamental pentru om: structurarea bazei sale psihologice si facand-o sa capete profunzime si sa o dezvolte. De fapt, numai prin aceasta planeta fiintele umane pot reusi sa-si creeze propriul sistem moral, o parte de baza a personalitatii. De fapt, permite subiectului sa interiorizeze conceptul de autoritate, sa invete sensul cuvantului responsabilitate in ceea ce priveste alegerile si actiunile efectuate. Am putea spune asadar ca Saturn ajuta la dezvoltarea constiintei si ne face sa devenim „adulti”. De fapt, pozitia acestei planete in harta natala ofera o indicatie despre problemele cu care subiectul in cauza va trebui sa se confrunte in viata sa si cum vor fi abordate acestea.
Pentru a trece la stari superioare de constiinta sau constientizare este necesar sa inveti lectii, uneori foarte grele. Avansarea este intotdeauna legata de o provocare de depasit. De altfel, Saturn, in harta natala, are un rol important si pe plan profesional si profesional, in atingerea succesului. De fapt, aceasta planeta, luata din partea pozitiva, aduce intelepciune, fiabilitate, coerenta, rabdare, constientizare. Pe partea negativa, insa, ne vorbeste despre depresie, frica de a trai, melancolie, lipsa caldurii umane, rigiditate, angoasa.