Vorbesc mult despre sanatatea mintala , in sensul medical si stiintific al termenului, dar printre practicile care ma ajuta sa mentin o stare psihica echilibrata se numara si spiritualitatea. Si da, rationalitatea si ezoterismul nu sunt complet ireconciliabile! Nu degeaba generatiile tinere beau in astrologie la fel de mult ca rapoartele stiintifice. In plus, spiritualitatea nu este neaparat despre mari ritualuri fanteziste si simboluri ancestrale! De asemenea, pot fi reflectii si gesturi care sunt adanc inradacinate in natura si viata de zi cu zi, atata timp cat ne simtim mai conectati la mediul nostru.
Putina istorie
Spiritualitatea ucide steaua religiei? Nu neaparat. Dupa cum ii explica atat de bine istoricul Laurent Turcot lui Rose-Aimee Automne T. Morin in emisiunea Cum sa devii o persoana perfecta, facem adesea greseala de a crede ca de la Revolutia linistita, in Quebec totul a disparut forma de spiritualitate si religie. Fals. Nuanta este ca in trecut, spiritualitatea si religia erau una.
De acum inainte, religia si spiritualitatea sunt doua entitati foarte singulare . Astazi, abordam religia ca pe un sincretism, adica imbinand elemente, ici-colo de aproape pretutindeni, care rezoneaza in noi. Da, credem intr-o fiinta divina, dar nu simtim nevoia sa o numim neaparat. Este un pic ca si cum ai avea o credinta de bricolaj, in termeni milenari!
Si apoi spiritualitatea de fapt inseamna pur si simplu sa crezi in ceva mai mare decat tine, este sa fii in armonie cu tine, cu ceilalti si cu natura.
Spiritualitatea azi
Fie ca vorbim despre astrologie, karma, tarot, vizualizare, energie, cristale etc., toate aceste elemente au ca numitor comun spiritualitatea.
Trebuie doar sa ne intoarcem in 2006 pentru a ne aminti entuziasmul generat de publicarea cartii The Secret . Ei bine, da, cunoastem cu totii pe cineva care l-a avut in biblioteca lor! Este aproape Harry Potter al boomerilor, ah! Mama mea era proprietara casei mele. Imi amintesc ca la acea vreme, cand aveam 14 ani, mi s-a parut super ezoteric sa am „o carte magica” sub acoperis.
Peste 15 ani mai tarziu, mi se pare cu adevarat fascinant si interesant sa mentin o viata spirituala.
Multi „rationalisti intariti” considera aceste concepte de ras si chiar ridicole. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca fiecare fiinta este spirituala, fara a fi neaparat constienta de ea.
Si adesea, din pacate, atunci cand ceva frustrant, trist sau de neinteles (cum ar fi o moarte tragica, o boala grava sau o criza sociala) se realizeaza o anumita trezire la spiritualitate .
Prevenirea este mai buna decat vindecarea
Cu toate acestea, practicarea spiritualitatii in amonte, inainte de aparitia unei traume, ar ajuta la prevenirea mai multor probleme legate de bolile mintale .
Spiritualitatea aduce o forma de confort si de a renunta la incertitudine. Pentru ca nu o sa mintim, viata de multe ori te ameteste! Treptat, senzatia de calm ia locul ingrijorarii.
Asa ca acum inteleg de ce spiritualitatea a avut si continua sa aiba un impact major asupra anxietatii mele , in fiecare zi. Trebuie spus ca frica obisnuita a oamenilor anxiosi pierde controlul.
Nu trebuie sa-ti modelezi convingerile pe cele ale altora, nici pe cele ale religiilor monoteiste, nici pe cele ale matusii tale New Age.
Dar concret, cum poti fi o persoana spirituala in aceste zile?
Exista atat de multe moduri de a incorpora spiritualitatea in viata de zi cu zi. Trebuie doar sa va faceti timp si sa va orientati catre o spiritualitate si credinte care vi se potrivesc . Gasesti cristalele magnifice si te apropie de natura? Merge! Astrologia iti starneste curiozitatea si simti ca luna iti influenteaza starea de spirit? Investigati subiectul!
Dar sa stii ca spiritualitatea ta poate fi si mai minimalista decat atat. O poti exersa de oriunde, nu este nevoie de echipament. In plus, simple 10 minute pot schimba complet dinamica unei zile.
Iata cateva practici spirituale care s-au dovedit a functiona:
Mindfulness sau „mindfullness”
Ce este? Este vorba despre ancorarea in momentul prezent . Inseamna sa dai importanta celor 5 simturi tale, eliberandu-te de griji si emotii negative. Pe scurt, ne abordam emotiile cu un pas inapoi , fara a judeca. Exista mai multe aplicatii pentru a va familiariza cu conceptul, inclusiv Headspace.
Ce aduce asta? Bunatate, rezistenta, prezenta, liniste, stima de sine.
Respiratie constienta sau „respiratie”
Ce este? Este vorba despre a acorda o atentie deosebita respiratiei tale , a respira constient.
Cand spunem sa respiram inainte de o prezentare orala pentru a reduce stresul sau sa respiram in timpul nasterii pentru a controla durerea, acesta este chiar motivul pentru respiratie constienta. L-am practicat recent si starea de bine pe care o simt la sfarsitul fiecarei sedinte este de nedescris. Exista mai multe tipuri de respiratie care calmeaza sistemul nervos.
Ce aduce asta? Autenticitate, empatie, creativitate, reconectare cu sine, lejeritate.
Vizualizarea
Ce este? E ca un vis treaz. Propunem creierului nostru sa ne imaginam intr-un loc care ne cufunda intr-o stare de relaxare , un loc pe care il cunoastem deja sau nu, ar putea fi o plaja, un camp, o padure. Scopul este sa ne amintim ca acest loc este intotdeauna in apropiere, indiferent de situatia in care ne-am afla. Linistea sufleteasca este intotdeauna la indemana.
Ce aduce asta? Relaxare, liniste, libertate, constientizare, bunatate.
Vindecarea cu cristale
Ce este? Impreuna cu vizualizarea si intentia, cristalele sunt toate medii unice care ne permit, prin culoarea si virtutile lor, sa ne exteriorizam preocuparile, ranile si sa ne materializam aspiratiile . Am scris si un articol mai aprofundat despre cristalele de baza pe care sa le detii si diferitele modalitati de a le folosi, daca te intereseaza subiectul.
Ce aduce asta? Concentrare, relaxare, energie, bunatate, bunastare.
Si yoga
Ce este? Munca fizica, dar mai multa munca mentala. Exista mai multe tipuri de yoga, fiecare cu specificul sau. Totul este gandit; alegerea posturilor, ordinea acestora, respiratia, miscarea etc. In yoga, permitem mintii sa se concentreze, sa imblanzeasca disconfortul. Este ca o meditatie in miscare! Si desi yoga a fost in mare masura cooptata de Occident ca sport, este initial o practica spirituala completa. Deci, nu, nu trebuie sa fii cu capul in jos pe Instagram pentru ca yoga ta sa fie valabila si mai presus de toate benefica.
Ce aduce asta? Relaxare, prezenta, bunastare, claritate, creativitate.
Scrierea zilnica sau „jurnalul”
Ce este? Este vorba despre a scrie si a-si exterioriza starile de spirit . Poate fi intr-o carte, pe telefonul mobil, atata timp cat o faci in mod regulat!
Este vorba despre a enumera lucrurile pentru care te simti recunoscator. Simplul act de a descrie cum te simti, chiar daca nu esti convins de ce si cum, te ajuta sa te reconectezi cu tine insuti, cu esenta ta. Scrisul poate fi chiar creativ, depinde de tine.
Ce aduce asta? Constientizare, deschidere, empatie, bunatate, libertate.
Activitatile creative sunt, de asemenea, modalitati excelente de a-ti elibera imaginatia, de a-ti lasa mintea sa rataceasca si de a te pune intr-o stare de relaxare. Fie ca este vorba de colorarea mandalelor, de pictura dupa numere, de ingrijirea plantelor tale, de broderie, orice, totul conteaza si are un impact asupra sanatatii tale mintale. Cand atentia noastra este concentrata undeva, poate fi benefica doar pentru creier.
Pe scurt, spiritualitatea este intr-adevar mai putin complexa decat ati putea crede .
Trebuie doar sa te rasfeti in functie de interesele tale si sa te lasi sa mergi, fara cenzura, la bunastarea pe care ne-o poate aduce. Nu trebuie sa-ti modelezi convingerile pe cele ale altora, nici pe cele ale religiilor monoteiste, nici pe cele ale matusii tale New Age . Asculta-te!