Sistemul Solar, recunoscut de astrologi drept „Sistemul nostru”, este format din planete si asteroizi care se invart in jurul singurei stele care da numele sistemului, Soarele. Toate elementele care o compun se rotesc direct sau indirect in jurul Soarelui din cauza tensiunilor create de masa fiecarui corp ceresc. Exista multe sisteme similare in Univers, dar acesta este cel care ne intereseaza deoarece depindem de el pentru a supravietui.
In acest articol vom vedea care sunt planetele Sistemului Solar.
Cum se formeaza sistemul solar?
Trebuie remarcat faptul ca Sistemul Solar a fost format in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani, ca urmare a prabusirii gravitationale a unui nor molecular gigant . Acest fenomen a dus la formarea unui alt miliard de stele, al caror numar, potrivit expertilor, este necunoscut.
Printre principalele elemente care dau forma si viata Sistemului Solar, gasim si planete minore, praf, gaz interstelar, sateliti si asteroizi. Toate acestea apartin celebrei Cale Lactee, ea insasi formata din sute de miliarde de stele. Sistemul nostru solar, deci, este situat intr-unul dintre acele brate ale Caii, numit Orion.
Caracteristici principale
Corpurile care dau forma si viata Sistemului Solar sunt Soarele, care reprezinta 99% din masa totala a sistemului si cu un diametru de 1.500.000 de kilometri , si planetele, impartite in doua tipuri numite interior si exterior. Trebuie remarcat faptul ca planetele exterioare sunt inconjurate de un inel. Planetele pitice, care se afla intr-o alta categorie a planetelor mentionate mai sus, includ corpuri ceresti precum Pluto sau Eris.
Satelitii sunt un alt element important , deoarece sunt corpuri mai mari care orbiteaza in jurul planetelor mari, cum ar fi Jupiter sau Planeta Pamant, al caror singur satelit este Luna.
Pe de alta parte ii gasim pe fratii lor mai mici, corpurile minore, care sunt concentrate in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter. Asteroizii, obiectele inghetate, lichidele, gazele, cometele, praful cosmic si meteoroizii reprezinta restul elementelor pentru ca Sistemul Solar sa prinda contur.
Cele trei categorii
Pentru a intelege mai bine acest sistem, expertii astronomi stiintifici au decis sa stabileasca o clasificare a trei categorii ale Sistemului Solar care explica formarea acestuia.
Prima categorie
In aceasta categorie se afla cele 8 planete care alcatuiesc Sistemul Solar. Planetele terestre sunt Pamantul, Marte, Venus si Mercur. Cei exteriori sau giganti (mentionati deja la punctul anterior) sunt Neptun, Uranus, Jupiter si Saturn. Aici toate planetele au sateliti care orbiteaza in jurul lor.
A doua categorie
Asa-numitele planete pitice se gasesc aici. Acesta este un corp ceresc aflat pe orbita in jurul Soarelui, de forma sferica, dar fara o masa suficienta pentru a curata vecinatatea orbitei sale . Iata motivul nomenclaturii sale. Planetele care alcatuiesc aceasta a doua categorie sunt: Ceres, Eris, Haumea, Pluto si Eris.
A treia categorie
In aceasta categorie se afla asa-numitele „corpuri minore ale Sistemului Solar”, care sunt toate obiectele ramase care orbiteaza in jurul Soarelui : sunt asteroizi (compusi din forme amorfe), obiecte din centura Kuiper, meteoroizi si comete de gheata.
Planetele sistemului solar
Dupa cum am descris in punctele anterioare, planetele Sistemului Solar sunt cele care alcatuiesc cea mai importanta parte a intregii sale compozitii complexe. Mai jos, vom aprofunda in fiecare dintre ele mai detaliat.
1. Mercur
Incepem cu aceasta planeta, deoarece este cea mai apropiata de Soare, in afara de faptul ca este cea mai mica dintre omologii sai. Este similar cu Pamantul, deoarece compozitia sa este de 70% elemente metalice, iar restul de 30% corespunde silicatilor . In plus, ca si in cazul Lunii, Mercur are un numar mare de impacturi de meteoriti.
2. Venus
Venus este pe locul doi in ceea ce priveste distanta fata de Soare. Dintre planetele sistemului solar, Venus este de obicei numita planeta „fratele Pamantului” datorita asemanarii sale, atat ca dimensiune, cat si ca masa, si compozitiei sale terestre si stancoase.
3. Pamant
Planeta Pamant, planeta noastra, este cea mai mare dintre asa-numitele planete stancoase. S-a format in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani si numele sau provine din latinescul „Terra”, o zeitate greaca care corespunde feminitatii si fertilitatii. 71% din compozitia sa corespunde hidrosferei (apa), fapt diferential care a permis existenta si persistenta vietii umane. Nicio alta planeta din Sistemul Solar nu contine un asemenea nivel de lichid.
4. Marte
Marte este a doua cea mai mica planeta din Sistemul Solar, dupa Mercur. A fost cunoscuta de mult timp in mod obisnuit ca „planeta rosie ”, datorita culorii rosiatice pe care o dobandeste datorita oxidului de fier pe cea mai mare parte a suprafetei sale. Dimensiunea sa este aproape jumatate din cea a Pamantului si gravitatia sa este cu 40% mai mica, ceea ce o face practic nelocuabila conform ultimelor cercetari NASA.
5. Jupiter
Planeta Sistemului Solar care isi primeste numele de la zeul Zeus din mitologia greaca (Jupiter in mitologia romana) este, precedata de Soare, planeta cu cel mai mare corp ceresc. Este de 1.300 de ori mai mare decat Pamantul. Ca corp gazos masiv, compozitia sa este alcatuita practic din hidrogen si gheata. Ca fapt curios, este considerata cea mai veche planeta din Sistemul Solar , chiar inaintea Soarelui.
6. Saturn
Aceasta planeta din Sistemul Solar este renumita pentru stralucirea sa impunatoare din inelele sale care inconjoara planeta. Revenind la Galileo, el a vazut-o pentru prima data in 1610. Practic intreaga planeta (96%) este formata din hidrogen , iar restul de 3% din gheata.
7. Uranus
Aceasta planeta este considerata prima care a fost descoperita printr-un telescop. Compozitia sa este foarte asemanatoare cu cea a fratilor sai Saturn si Jupiter, deoarece este alcatuita din heliu si hidrogen, precum si apa, amoniac si metan, dar in cantitati mai mari. O particularitate a acestei planete din Sistemul Solar este atmosfera sa , cu cele mai scazute temperaturi din intregul Sistem, atingand un minim de -224 de grade Celsius.
8. Neptun
Neptun a fost descoperit in urma cu aproximativ doua secole de Urbain Le Verrier, John Couch si Johann Galle, in jurul anului 1847. Cu toate acestea, unii istorici si astronomi sustin ca celebrul Galileo Galilei a observat deja aceasta planeta in anul 1612 , fapt inca neconfirmat. Planeta Neptun este compusa din roca topita, apa, metan, hidrogen, gheata si amoniac lichid.